אנו נוהגים לצפות בדרמות דרום קוריאניות כאמצעי מפלט של אסקפיזם, אולם המדינה שמעניקה לנו נחמה זו נמצאת אף היא במצב בטחוני מתוח:
היום ירתה צפון קוריאה כ-200 פגזי ארטילריה לעבר הגבול הימי עם דרום קוריאה, באחת ההפגזות הכבדות ביותר מאז תום מלחמת קוריאה ב-1953.
מיד לאחר שהצפון ירה את הפגזים שנפלו בתוך אזור חיץ ימי מול חופו המערבי, הרשויות הדרום קוריאניות הוציאו צווי פינוי לתושבי האי יאונפיונג (Yeonpyeong) והאי באנגיאונג (Baekryeong).
צפון קוריאה המשיכה לירות פגזים במשך שעתיים עד השעה 11 בבוקר, עפ"י צבא דרום קוריאה. לא נפגעו אזרחים דרום קוריאנים או אנשי כוחות הביטחון.
בהודעה קצרה של מטכ"ל צבא דרום קוריאה (JCS) נאמר כי פעולות הצפון ביום שישי הן "
פרובוקציה שמסלימה את המתיחות ומאיימת על שלום חצי האי הקוריאני".
יש לציין כי כבר בנובמבר חלה הסלמה במתיחות בין הצדדים, כאשר קוריאה הצפונית הודיעה שהיא פורשת מהסכם בין-קוריאני מ-2018 שמטרתו היתה למזער את המתיחות הצבאית בסמוך לגבול המשותף. על פי אותו הסכם, שני הצדדים נמנעו מביצוע תרגילים ופעילויות צבאיות אחרות ב"אזורי חיץ".
צבא דרום קוריאה אמר כי "האחריות למשבר המסלים היא של צפון קוריאה" וקרא ל"השהייה מיידית" של האש.
"אנו עוקבים אחר ההתפתחויות בתיאום הדוק עם ארה"ב וננקוט בצעדים המתאימים לפרובוקציות של צפון קוריאה", נכתב.
מצידה, צפון קוריאה, בהצהרה של "צבא העם הקוריאני" באנגלית שפרסמה סוכנות הידיעות המרכזית הקוריאנית, נאמר כי התרגיל ביום שישי הוא תגובה מתבקשת נגד תרגיל האש החיה המשותף של ארה"ב ודרום קוריאה שהתקיים ביום חמישי.
בעקבות הירי, ערך הצבא של דרום קוריאה תרגיל ירי ימי משלו ביום שישי אחר הצהריים, שלדברי משרד ההגנה נועד "להגיב להתגרות של צפון קוריאה". נמסר כי "לא היו תנועות חריגות" של צבא צפון קוריאה במהלך התרגיל.
לפי הודעת אתר ממשלתי, לקראת תרגיל הצבא הדרום קוריאני, תושבי האיים יאונפיונג ובאנגיאונג נקראו להתפנות למקלטים ו"להימנע מפעילויות חוץ". תושבים מקומיים סיפרו שקיבלו את הודעה זו גם באמצעות הודעת טקסט.
כבר ביום ראשון השבוע דיווחה סוכנות הידיעות הממשלתית הצפון קוריאנית KCNA כי מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און אמר שמדינתו לא תחפש עוד פיוס ואיחוד עם דרום קוריאה.
קים אמר כי היחסים הבין-קוריאניים הפכו ל"יחסים בין שתי מדינות עוינות ושני צדדים במלחמה", על פי דו"ח KCNA. הוא הוסיף כי אם ארה"ב ודרום קוריאה יפתחו בעימות צבאי עם הצפון, צפון קוריאה לא תהסס להשתמש בהרתעה גרעינית.
האי יאונפיונג שוכן מול החוף הצפון מערבי של קוריאה הדרומית, ממש ליד הגבול בין הקוריאות, והיה אזור לחימה בין שני הצדדים בעבר.
בנובמבר 2010 פתחה פיונגיאנג במתקפה על האי, בה נהרגו שני נחתים ושני אזרחים. בהתקפה נפצעו גם 15 חיילים דרום קוריאנים ושלושה אזרחים. האי פונה מיושביו, וכוחות דרום קוריאה השיבו אש.
מלחמת קוריאה טכנית מעולם לא הסתיימה; שביתת הנשק הביאה לעצירת פעולות האיבה ב-1953 - אך מעולם לא היה הסכם שלום בין המדינות.
דיפלומטים בסיאול ובוושינגטון דנו בשנים האחרונות בהסכם לסיום המלחמה בחצי האי הקוריאני, אולם מאמצים אלה נכשלו בשל המתיחות שעלתה שוב, כאשר פיונגיאנג מגבירה את תכנית פיתוח הנשק שלה ואת ניסויי הטילים.
מקורות: The Korea Herald, CNN, מעריב, מגזין אפוק,
Comments